+316.16.17.7907
+316.16.17.7907
info@schoonmaakbedrijf-mse.nl I K.v.K. - nummer 67177360

Ondernemersrisico

The Art of Cleaning!

Door corona getroffen luxehotel mag schoonmakers buiten zetten

26 september 2021Personeel van het luxe Conservatorium Hotel gaat zelf schoonmaken.Beeld © ANP

Het keihard door de coronacrisis getroffen Conservatorium Hotel in Amsterdam mocht haar schoonmaakbedrijf CSU aan de dijk zetten in de periode dat het door corona moest sluiten. En nu het luxehotel weer open is, mag het grotendeels door eigen personeel worden schoongemaakt.

Dat oordeelde de Amsterdamse voorzieningenrechter onlangs, in een gisteren openbaar geworden uitspraak.

Schoonmaakbedrijf buitengezet

Het Conservatorium Hotel bij het Amsterdamse Museumplein wordt al jarenlang kraakhelder gehouden door schoonmaakgigant CSU. Daarvoor sloot het vijfsterrenhotel in 2016 een langlopend contract met het bedrijf uit het Brabantse Uden.

Samen verzorgden de bedrijven zelfs opleidingen voor de schoonmakers. Maar toen het hotel afgelopen voorjaar als gevolg van de coronacrisis tijdelijk de deuren moest sluiten, liet het CSU weten voorlopig geen schoonmakers nodig te hebben.

Afnameverplichting

CSU vond dat het hotel een afnameverplichting had, in elk geval voor de schoonmaak van de publieke ruimtes. Kosten: bijna 28.000 euro per maand. Half mei stuurde het schoonmaakbedrijf een rekening, inclusief kosten voor de periode dat het hotel gesloten was. 

Nadat het Conservatorium Hotel die weigerde te betalen, bood CSU aan om haar gemaakte kosten onder meer voor het aanhouden van het schoonmaakpersoneel voor het hotel te delen. Maar ook dat was het luxehotel niet van plan.

En nadat het Conservatorium Hotel op 22 juli weer openging, kreeg CSU te horen dat er slechts een beperkt aantal schoonmakers nodig waren. Zowel de publieke ruimtes als de kamers zouden namelijk grotendeels door het eigen personeel schoongehouden kunnen worden, totdat de zaken weer beter gaan.

Naar de rechter

Daarop stapte het schoonmaakbedrijf naar de rechter. In de eerste plaats eiste het daar dat de klant het hotel zou laten schoonmaken door CSU, en niet door eigen hotelpersoneel.

Daarnaast stelde CSU dat het hotel alsnog moet betalen voor de schoonmaak van de publieke ruimtes tijdens de coronasluiting. Ten slotte eiste het bedrijf dat het hotel met haar in onderhandeling gaat over tijdelijk nieuwe tarieven.

Niet verplicht

De Amsterdamse voorzieningenrechter gaat daar niet in mee. Volgens de rechter bepaalt het contract dat het hotel alleen voor de daadwerkelijk verrichte schoonmaakwerkzaamheden hoeft te betalen. Het hotel is niet verplicht die werkzaamheden af te nemen.

Bovendien acht de voorzieningenrechter het aannemelijk dat het hotel zich in een eventuele bodemprocedure kan beroepen op buitengewone omstandigheden, waardoor het niet meer redelijk is om schoonmaakdiensten af te nemen.

Hoe het Okura Hotel coronaproof werd gemaakt

auto336x192, 382kbps512x288, 608kbps704x400, 1029kbps912x512, 2322kbps1280x720, 4169kbps0.25×0.5xnormal1.5x2x00:0004:22RTL Z Nieuws – In Okura hotel barst het van de coronamaatregelen

Ook vindt de voorzieningenrechter dat het hotel na de opening eigen personeel mag inzetten voor de schoonmaak, in plaats van daarvoor CSU te gebruiken.

Omzetdalingen

De voorzieningenrechter laat  zwaar meewegen dat het hotel dit jaar na verwachting 86 procent minder omzet zal draaien. De rechter erkent dat ook CSU lijdt onder de coronamaatregelen, met een verwacht omzetverlies van 9 procent. Maar de schade zou door schoonmaakbedrijf onvoldoende zijn onderbouwd.

Mogelijk zou CSU de schade kunnen beperken, bijvoorbeeld door de hotelschoonmakers elders in te zetten. Ook denkt de voorzieningenrechter dat deze schade onder het ondernemersrisico van CSU valt.

Dat is slecht nieuws voor CSU, dat afgelopen jaren sterk inzette op dienstverlening aan de hotelsector. Daarvoor nam het in 2016 onder meer hotelspecialist BHS over, met een jaaromzet van 18 miljoen euro.

Nieuwe tarieven

Wel oordeelde de voorzieningenrechter dat het luxe-hotel met CSU om de tafel moet om te onderhandelen over nieuwe tijdelijke tarieven voor de resterende schoonmaakwerkzaamheden. Omdat CSU minder werkzaamheden kan verrichten, zullen die tarieven waarschijnlijk tijdelijk hoger uitvallen.

Het Conservatorium Hotel en CSU konden vanochtend nog geen commentaar geven.Mathijs Smit

Bronvermelding: RTLnieuws

5/5 - (2 stemmen)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *