+316.16.17.7907
+316.16.17.7907
info@schoonmaakbedrijf-mse.nl I K.v.K. - nummer 67177360

Zonnepanelen reinigen

The Art of Cleaning!

Bijna helft eigenaren maakt zonnepanelen nooit schoon

Maar liefst 41 procent van de eigenaren van zonnepanelen heeft deze nog nooit schoongemaakt. Dat blijkt uit onderzoek van Pricewise. De online-prijsvergelijker heeft samen met Panel Inzicht 500 Nederlanders ondervraagd.

Bijna de helft van de zonnepanelenbezitters (49%) weet niet dat zij tot 10 procent rendement verliezen als zonnepanelen vies zijn. Maar liefst 41 procent heeft zelfs nog nooit zijn of haar panelen schoongemaakt. En hoewel het neerdwarrelen van stof niet veel impact heeft op het rendement, hebben de uitwerpselen van vogels dat wel.

Lees ook:

Schoonmakers en glazenwassers: Zonnepanelen reinigen is wèl zinvol

Schoonmakers en glazenwassers: Zonnepanelen reinigen is wèl zinvol

Robotisering in glas en gevel: “Met kleine stapjes kom je er ook”

Robotisering in glas en gevel: “Met kleine stapjes kom je er ook”

Misverstanden over schoonmaken zonnepanelen

Volgens Tomas Bleker, energiespecialist bij Pricewise, bestaan er veel misverstanden over het schoonmaken van zonnepanelen. “Er wordt vaak gedacht dat een regenbui het vuil van de zonnepanelen spoelt, waardoor veel mensen hun panelen niet of nauwelijks schoonmaken.”

“Dat schoonspoelen klopt deels. De regen haalt het stof grotendeels weg, maar vogelpoep is hardnekkig en blijft zitten. Het gevolg? Rendementsverlies. En dat niet alleen, je zonnepaneel kan zelfs beschadigen door de agressieve samenstelling als de uitwerpselen te lang blijven zitten.”, aldus Bleker.

Het is volgens hem aan te raden zonnepanelen ieder jaar schoon te maken voor een optimaal rendement en om schade te voorkomen.

Als je te lang vuil op een zonnepaneel laat zitten, kan dit schade veroorzaken

Niet schoon is niet verzekerd

De meeste zonnepanelenbezitters (54%) denken ten onrechte dat hun zonnepaneel niet kan beschadigen door vogelpoep. Bleker: “Als je te lang vuil op een zonnepaneel laat zitten, kan dit schade veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan de lak van je auto. De uitwerpselen van een vogel branden in de lak waardoor doffe plekken en lakbeschadigingen ontstaan. Ditzelfde effect zie je op zonnepanelen.”

“Hoewel verzekeraars wel het herstel van de schade vergoeden die door bijvoorbeeld hevige weersomstandigheden is ontstaan, vergoeden zij geen kosten voor schade door nalatigheid. Het niet schoonmaken van de zonnepanelen valt namelijk onder eigen gebreken. Daarnaast is het altijd goed om te checken of zonnepanelen zijn meeverzekerd in jouw opstalverzekering. Is dit niet het geval of huur je een woning? Dan kun je een aparte verzekering voor zonnepanelen afsluiten.”

Bron: Pricewise

Bronvermelding: servicemanagment.nl

5/5 - (2 stemmen)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *