Handhygiëne in zorginstellingen

Handhygiëne in zorginstellingen verbeterd dankzij ‘competitie’

14 maart 2019

De naleving van handhygiëneprotocollen in Nederlandse zorginstellingen is flink verbeterd dankzij een tweejarig programma waarbij de medewerkers werden geobserveerd en gerangschikt op basis van hun naleving. Het toevoegen van een competitief-element, waarbij de medewerkers worden beoordeeld op hun handhygiëne, kan dus een positief effect hebben. Dit blijkt uit onderzoek gepubliceerd in Infection Control & Hospital Epidemiology

Handhygiëne heeft verband met infecties in zorginstellingen

Handhygiëne wordt over het algemeen niet voldoende nageleefd door zorgmedewerkers. Manon van Dijk, één van de onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum, stelt dat de handhygiëne van zorgmedewerkers een sterk verband heeft met het voorkomen van infecties in zorginstellingen.

Roll Up Your Sleeves: een competitie tussen medewerkers

In 2014 begonnen negen ziekenhuizen en een revalidatiecentrum in Rotterdam aan “Roll Up Your Sleeves”. Dit is een interventieprogramma van de World Health Organization. De naleving van de handhygiëne protocollen werd op vijf tijdstippen tussen 2014 en 2016 gemeten op verschillende afdelingen en bij verschillende medewerkers. De medewerkers werden gerangschikt op de mate waarin zij zich hielden aan de protocollen en de resultaten werden vervolgens verspreid binnen de organisaties. Het was dus een soort competitie: wie houdt zich het beste aan de regels?

Significante verbetering in handhygiëne

Bij de eerste meting hield 42.9 procent van de medewerkers zich aan de handhygiëne regels. Aan het einde van het onderzoek lag dat percentage op 51.4 procent: een significant verschil. De grootste verbeteringen werden gemeten op de chirurgie-afdelingen en de gynaecologie-afdelingen. Ook opvallend is dat vooral de verpleging zich gedurende het onderzoek steeds beter aan de protocollen hield. Bij artsen en andere zorgmedewerkers werd er geen significant verschil gevonden tussen het begin en het einde van het onderzoek.

Competitie-element heeft positief effect

Al met al heeft het onderzoek uitgewezen dat zorgmedewerkers zich beter aan de handhygiëne protocollen houden als er een ‘competitie’ van wordt gemaakt. De onderzoekers stellen dat er verder onderzoek gedaan moet worden naar de effecten van zo’n competitie op de lange termijn en hoe er in de toekomst vaker gebruik kan worden gemaakt van een competitief element om handhygiëne in zorginstellingen te verbeteren.

Bronvermelding: 1

  1. servicemanagment.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *